Nezapomeňte si podat daňové přiznání!!

Nejpozději 2. dubna 2012 je třeba podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmů za rok 2011. Úřady lidem vycházejí vstříc, a proto zavírají později.

Tento týden a také v pondělí (2. dubna) je pro podnikatele prodloužena otevírací doba finančních úřadů. Česká daňová správa také naplánovala výjezdy svých zaměstnanců do určitých obcí a měst. S těmito lidmi je tak možné se na poslední chvíli poradit či přímo u nich podat vyplněné daňové přiznání. Podatelny všech finančních úřadů v ČR jsou do 2. dubna otevřené do 18 hodin a v sobotu 31. března budou finanční úřady v okresních městech otevřeny od 8 do 12 hodin. Pokladny budou ale otevřené pouze v běžných pokladních hodinách. Pokud nenajdete čas daň zaplatit na finančním úřadě, je možnost ji uhradit složenkou typu A, nebo bezhotovostně bankovním převodem.

Existuje ještě možnost podat daňové přiznání elektronickou formou, kde nemusíte vložit elektronický podpis. Vytištěný a vlastnoručně podepsaný (tedy bez elektronického podpisu) formulář je pak nutné zanést do pěti pracovních dní na finanční úřad nebo jej zaslat poštou.

Jestliže se s podáním daňového přiznání opozdíte o den či dva, nevěšte hlavu. V loňském roce byl totiž pozměněn daňový řád, tudíž finanční úřad ukládá pokutu až při zpoždění, které bude delší než pět pracovních dní.