Stáže pro mladé

Stáže pro mladé

Stáž ve firmě, kterou jsem absolvovala v rámci projektu Stáže pro mladé, je zkušeností, již bych za nic na světě nevyměnila. Za necelý měsíc nastupuji do posledního ročníku magisterského studia, což značí, že se vysokoškolské radovánky pomalu chýlí ke konci a je třeba myslet na budoucnost. Uvědomuji si, že vzdělání je truhlou s pokladem, ale praxe je klíč, bez kterého truhla zůstane uzamčená. Na začátku léta jsem se rozhodovala, zda si najít brigádu a vydělat si nějaké peníze nebo se začít rozhlížet po stážích, které ovšem často nebývají placené, ale jsou cennou zkušeností. Při návštěvě Facebooku jsem rozklikla odkaz Stáže ve firmách, který mě zaujal, ale po přečtení podmínek jsem zjistila, že tento projekt není určen studentům. Zklamaně jsem si povzdechla, když v tom jsem si všimla odkazu na Stáže pro mladé. Po pečlivém prostudování jsem zjistila, že těmto podmínkám přesně vyhovuji. Velice příjemným zjištěním bylo, že stáž je placená (podle mého názoru dokonce štědře placená). Byla jsem nadšená, neváhala jsem a zaregistrovala jsem se. Přihlásila jsem se na několik stáží a absolvovala celkem tři pohovory. Vybírala jsem si na základě pracovní náplně, která mi byla přiblížena na pohovoru a podle nejlépe vyhovující lokality. Při příchodu do firmy, která se nakonec stala tou, v níž jsem stáž absolvovala, mě přivítali velice sympatičtí lidé, kteří nabízeli příjemné prostředí, mladý kolektiv a pro mě naprosto vyhovující pracovní náplň s určitou dávkou samostatnosti a flexibility. Od tohoto okamžiku jsem si skutečně začala přát, aby mi stáž vyšla. Do několika dnů jsem byla vyrozuměna jak firmou, tak přes portál Stáže pro mladé, že jsem na stáž vybrána. Poté následovalo získání potvrzení informovanosti školy, tvorba harmonogramu, podpis smlouvy a přišel den nástupu. Byla jsem mírně nervózní, což bylo naprosto přirozené, ale má ostýchavost se v přátelském a mladém kolektivu brzy vytratila.

V prvních dnech proběhlo poučení o bezpečnosti, seznámení se s prostory a s programy, které budeme používat. Bylo mi umožněno nakouknout do oblasti administrativních činností, marketingového i propagačního světa. Velkou zkušeností pro mě bylo také seznámení se s vývojem informačních technologií a programováním. Dozvěděla jsem se, jakým způsobem optimalizovat webové stránky, aby se zobrazovaly na předních pozicích ve fulltextovém vyhledávání. Mimo jiné jsem se zabývala psaním textů, kde jsem mohla využít svůj literární potenciál, který se mi v rámci studovaného ekonomického oboru nedaří rozvíjet tak, jak bych si představovala. Na stáži jsem se dozvěděla mnoho zajímavých informací, které se mi jistě budou hodit jak při studiu, tak v životě. Zbývají mi poslední týdny stáže a mě je upřímně líto, že tato velice příjemná zkušenost končí. Kolektiv stážistů i zaměstnanců byl natolik sehraný, že jsme pořádali i mimopracovní akce a pevně věřím, že zůstaneme nadále přáteli a budeme se vídat i po skončení stáže. Takže další nespornou výhodou, kterou bych chtěla zmínit, jsou kontakty, které člověk získá naprosto přirozenou cestou, poněvadž nahlédne do prostředí, kam by se v běžném studentském životě nedostal. Jsem strašně ráda, že jsem se do tohoto projektu zapojila, a že jsem si vybrala tak skvělou firmu.

Stáže pro mladé jsou skvělou příležitostí pro každého studenta, který nastupuje do posledního ročníku. Takže neváhej a zaregistruj se také!