Budou muset tátové na rodičovskou dovolenou?

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová – Tominová, která stojí například za letošním zvýšením minimální mzdy, je známá svou snahou pomáhat maminkám. Tentokrát se snaží prosadit mechanismus dělené rodičovské dovolené, který funguje v několika státech v západní Evropě či například v Norsku. Návrh ministryně sklízí značnou kritiku, jelikož sice hlásá, že je nepovinný, avšak když neuposlechnete, tak Vám zkrátí rodičovský příspěvek. Je to tedy nepovinně povinná novinka. Na druhou stranu, některým rodinám možná přijde tato možnost vhod a muži si vyzkouší, jak náročná je starost o malé dítě. Ministryně chce naštěstí začít pozvolna, jednalo by se tedy o 1-2 měsíce, kdy by měl nastoupit na rodičovskou dovolenou druhý z rodičů (ve většině případů tedy otec).

 otec s dítětem sedícím na dřevěné ohradě

V loňském roce nastoupilo na mateřskou dovolenou 74 801 rodičů. Z toho bylo pouze 646 otců. Rodičovský příspěvek, který stát lidem bude posílat po narození potomka, nebo po ukončení mateřské dovolené (pokud na ni má nárok) je celkem 220 tisíc korun a platby si můžete rozložit do 24, 36 či 48 měsíců. Mechanismus dělení rodičovské dovolené spočívá v tom, že na 1-2 měsíce by měl nastoupit na rodičovskou druhý z rodičů. Pokud tak neučiní, bude o tuto dobu zkráceno čerpání rodičovského příspěvku – je tedy na rodičích, zda se vzdají určité malé části peněz nebo zda druhý z rodičů skutečně na rodičovskou dovolenou nastoupí. V některých rodinách to může být příjemná změna, v jiných však tento výpadek příjmu otce může být naprosto nemyslitelný. Sdílená rodičovská dovolená by měla začít platit od roku 2017.

Další návrh, který byl rozpracován již v době Petra Nečase, je otcovská dovolená v šestinedělí. Čerpala by se z nemocenské, a tatínek by mohl být s maminkou a s novorozencem doma. Je to podobné, jako nárok na volno při pohřbu.

Další prospěšný zákon, který ministerstvo chystá je, že zaměstnavatel, který přijme matku s malým dítětem, bude moci uplatnit slevu na sociálním pojištění. Sleva by byla asi tři tisíce měsíčně a platila by rok. Stejně by na tom byly i firmy, které zaměstnají osobu starší padesáti let nebo čerstvého absolventa školy.