Daň z nabytí nemovitosti

Zvažujete koupi nebo prodej domu, bytu či pozemku? Nezapomeňte, že daň z nabytí nemovitosti nově platí kupující! Změna vstupuje v platnost od 1. listopadu 2016. Sazbu daně novela nemění, zůstane i nadále čtyřprocentní.

Důvodem novely je špatná motivace prodejce daň zaplatit. Bývalý majitel neboli prodejce má logicky menší motivaci poplatek státu odvést. Nemovitost mu po prodeji nepatří a není možné od něj platbu vymáhat, např. exekucí uvalenou na příslušný dům, byt či pozemek. Od novely se očekává větší transparentnost a lepší výběr daně. Pro úřady je kupujícího jednodušší dohledat. Předpokládají, že kupující žije buď přímo v koupeném domě nebo je jeho bydliště dohledatelné v katastru nemovitostí.

Je to změna k lepšímu?

Pokud jste se rozhodli pořídit si dům či pozemek, byli jste dosud v pozici tzv. ručitele. Podle dosavadní legislativy ručil nový majitel za to, aby prodávají daň skutečně zaplatil. Pokud prodávající povinnost nesplnil, musel za něj kupující daň státu uhradit.

Financování nemovitosti hypotékou

Ze zákona je hypoteční úvěr určený pouze na nákup samotné nemovitosti. Banky nemají možnost hypotéku nabídnout na vyšší částku, než je odhad ceny nemovitosti. U většiny případů bude nutné daň doplatit zvlášť a kupující bude potřebovat více peněz z vlastní kapsy.

Výše daně

Novela sazbu daně nemění, nový majitel stále bude platit 4 % z nabývající hodnoty nemovitosti.

Nabývací hodnota

Za nabývací hodnotu se vždy nepovažuje reálná kupní cena domu nebo pozemku. Aby se stát vyhnul daňovým únikům či podvodům, dávka se vyměřuje buď z ceny zjištěné na základě znaleckého posudku, nebo z takzvané směrné (tabulkové) hodnoty nemovitosti.

Novela se dotkne všech kupních smluv doručených katastrálnímu úřadu po 1. listopadu. 2016 včetně.