Letos frčí biometrie!

Zapomeňte na klasické píchačky či čipovky, v dnešní době je aktuální a velmi žádaná biometrie! Firmy, které mají 25 až 100 zaměstnanců, jeví větší zájem o využívání docházkového systému na otisky prstů. Čipovky anebo píchačky si mohou zaměstnanci vzájemně půjčovat, ale otisky prstů má přeci jen každý člověk nezaměnitelné a proto daný systém jen tak neošidí. Docházkové čtečky otisků prstů začínají být velmi oblíbené především ve výrobních firmách a to v oblasti strojírenství, pekárenství a stavebnictví, a postupně tak nahrazuje starší čipové systémy. 
Biometrické docházkové systémy se aktuálně jeví jako spolehlivější, ale nejsou však určeny pro všechny. Firmy, jejichž zaměstnanci si nemohou udržovat své ruce a prsty v takovém stavu, aby směli pracovat se čtečkou otisků prstů, jsou stále věrné bezkontaktním čipům.

Rychlejší zpracování mezd

Nové systémy mohou být účinnějším řešením docházky, což je zapotřebí pro správný chod celé společnosti. Mimo monitorování skutečné docházky totiž umožňují i přípravu pracovních výkazů a mezd. Většinu procesů při zpracování docházky provádí zcela automaticky podle předem nastavených pravidel.
Pořízení tohoto systému ale není nejlevnější. Cena je tvořena z licence na software, implementace a souvisejících služeb, pořízení identifikátorů a hardwaru. Časem během provozu pak firma platí za vývoj softwaru.
Základní biometrické systémy lze sehnat již od deseti tisíc korun, složitější a rozsáhlé elektronické docházkové systémy se mohou vyšplhat až na sto tisíc korun.

Biometrické systémy ve školství i na úřadech

Největší zájem o docházkové systémy na otisky prstů mají letos strojírenské a stavebnické firmy. Zájem ale roste i u škol, zdravotnických zařízení, orgánů státní správy a městských orgánů.