Platba kartou na finančním úřadě je hudbou budoucnosti

Platba kartou na finančním úřadě je možná hudbou budoucnosti. Pošta však stále hraje svou starou písničku.

Na nejvytíženějších finančních úřadech budou moci lidé od ledna 2015 zaplatit daně platební kartou. Systém bude zaveden prozatím na zkoušku a platební kartou bude možné uhradit daň přímo na úřadě či přes internet. Rovněž od ledna příštího roku budou lidé moci zaplatit elektronické daňové přiznání kartou online, přes platební bránu podobně jako v e-shopech.

 Společnosti, které platební karty provozují, ale oproti běžným transakcím nebudou dostávat od finančních úřadů provizi z každé platby. Daň totiž musí stát dostat celou, takže poplatek za službu by firmy dostaly přímo od ministerstva financí. Tento pilotní projekt bude fungovat do července 2015, kdy bude jeho přínos vyhodnocen, a v případě úspěchu by mohly být časem platební karty na úřadech běžným standardem.

 Existuje však více míst, kde by byly platby kartou vítány. Jedním z nich je jistý státní podnik poskytující poštovní služby. Počátkem letošního roku byl sice projekt na užívání platebních karet na poště připravován, ale bohužel z něj sešlo a momentálně je opět v nedohlednu. Oficiálním důvodem zamítání je cena mezibankovních poplatků, které by musela platit Česká pošta. Navzdory ústupkům ze strany karetních společností Česká pošta stále plošné zavedení platebních karet odmítá. Při běžně uvažovaných poplatcích (například poplatek 1% z každé poštovní poukázky) by to byl rozumný argument a poplatky by mohly být skutečně značnou ekonomickou zátěží. MasterCard však údajně cenu snížil na pevný poplatek na 1,40 Kč za transakci. Pošta však stále jiné karty než karty Poštovní spořitelny a klientů ČSOB nepřijímá. Držitelé ostatních karet by možnost platby kartou na poště jistě uvítali. Podle průzkumu se jedná o jednu z nejdůležitějších oblastí, kde jim možnost platby kartou chybí.