Půjčka na Vánoce? Ulehčení situace nebo další krok do propasti?

Vánoce jsou nejkrásnějším obdobím v roce a každý chce svým blízkým udělat radost pěkným dárkem. Ne vždy je však velikost našich příjmů v rovnováze s velikostí našich snů, které se mají o Vánocích splnit.
 
Základním pravidlem by však mělo být: Nekupuj, na co nemáš! Bohužel žijeme v přehlcené materialistické době, nabídka převyšující poptávku tlačí na ceny, ty klesají a nás může zachvátit pocit (obzvlášť ve vánočním období), že si uděláme větší radost, než nám peněženka dovoluje. K tomu slouží nabídka specializovaných úvěrů bank a či přímo internetových a kamenných obchodů, která je v letošním roce velice příznivá. U bank a některých známých úvěrových společností je úrok skutečně velice nízký, poplatek za vedení úvěrového účtu je 0 Kč a pro vrácení úroků je třeba řádné splácet. S další nabídkou splátek bez navýšení přišly přímo internetové obchody, které nabízejí rozložení ceny zboží do určitého počtu splátek a při řádném splácení lze získat veškeré úroky zpět, nákup je tedy zcela bez navýšení. Nevýhodou je, že úvěry bez navýšení můžou získat především běžní spotřebitelé, nikoliv podnikatelé.
 
V případě, že kupujete danou věc k podnikání a zboží tedy chcete koupit na firmu, pak ve  většině případů tyto úvěry nezískáte. V každém případě, pokud se rozhodneme, že skutečně vánoční dárky budeme financovat úvěrem, je vždy třeba zvážit, na jaký typ produktu si půjčujeme. Je nesmyslné splácet věc déle než je její běžná doba životnosti (např. mobil přestane po záruční době fungovat a bylo by hloupé jej další dva roky splácet). Dalším důležitým aspektem je kde si půjčujeme. Je třeba mít na paměti, že toto nákupní období je rájem pro podvodníky a lichváře, proto musíme dobře zvážit, jaká společnost nám peníze půjčuje, kolik přeplatíme na úrocích, kolik nás bude stát samotné zprostředkování a vedení půjčky a další náklady uvedené v rámci RPSN.
 
Nezapomeňte, že máte právo se zeptat a vše si v klidu promyslet. Nikdy na sebe nenechejte vyvíjet nátlak, a pokud se Vám přístup bankovního či nebankovního sektoru nebude zdát v pořádku, raději si nepůjčujte – nechcete přece kvůli pár dárečkům pod stromečkem skončit v úvěrové pasti.