Výběr správného podnikatelského účtu podle typu podnikání

Účetnictví je vhodné mít vždy v pořádku, proto nelze podceňovat ani výběr správného firemního účtu. Přečtěte si, jaké jsou možnosti.

Podnikatelské konto

Podnikatelské konto je základní podnikatelský účet, který je určený živnostníkům, drobným podnikatelům a menším firmám. S takovým kontem můžete provést měsíčně 10 tuzemských elektronických plateb zdarma (vč. trvalých příkazů). Jeho výhodou může být například mezinárodní embosovaná karta včetně pojištění proti krádeži a ztrátě, které je součástí účtu.

Firemní konto

Firemní konto je určeno již větším podnikatelům a menším firmám, pokrývá totiž základní potřeby podnikatelů v oblasti bankovních a finančních služeb a efektivně propojuje účetnictví s pohyby na bankovních účtech. Jistě oceníte i to, že můžete mít přehled o veškerém dění na účtu prostřednictvím emailu nebo SMS zpráv.

Obchodní konto

Obchodní konto zajišťuje každodenní provoz podniku s častějším platebním stykem. Jeho výhody jsou zejména v oblasti provozního financování a rychlého mezinárodního platebního styku. Měsíčně zde můžete zdarma provést až 150 elektronických tuzemských platebních operací vč. trvalých příkazů. Tento účet navíc nabízí výhodné zhodnocení volných finančních prostředků.

Účet pro úschovu u advokáta

Tento specifický doplňkový účet je určený advokátům, zajistí jim přehledné a oddělené vedení vlastního podnikatelského účtu účetnictví a účtů pro ukládání peněžních prostředků přijatých od klientů do úschovy. Na tento účet je samozřejmě možnost ukládání finanční prostředky v českých korunách ale i ve vybraných cizích měnách.

Účet pro úschovu u notáře

Tento specifický účet je určen pro stejný účel, tedy úschovu finančních prostředků, s jediným rozdílem, že je o úschovu u notáře. Podmínky jsou nadále stejné jako u běžného účtu pro úschovu u advokáta.

Účet pro pojišťovací agenty a makléře

Tento podnikatelský běžný účet je určený pro pojišťovací agenty a makléře, kteří jsou zmocněni na základě smlouvy s pojišťovnou nebo jiným finančním domem přijímat od klienta finanční částky například na pojistné plnění. Účet je samozřejmě v souladu s požadavky zákona č. 38/2004 Sb. Vedení tohoto účtu je zdarma včetně výpisů zasílaných poštou nebo elektronicky.