Jak nezkrachovat na začátku školního roku!

Blíží se konec prázdnin a jako každý rok nás i letos média bombardují množstvím zpráv, jež se týkají finančního zruinování všech rodin, které v následujícím týdnu vyšlou svou ratolest do první třídy. Ano, dítě je náročnou záležitostí, a to už od narození.

Rozhodneme-li se pořídit si miminko, musíme počítat s tím, že většina platu připadne na pokrytí výdajů za pleny, sunar, jídelní židličku, nočník, kočárek a další potřebné věci. Jakmile naše ratolest odroste dupačkám, začne navštěvovat školku. Vzhledem k momentálnímu nedostatku míst ve státních mateřinkách v některých krajích přichází boom soukromých školek. Ve státní školce se pohybuje školné od 200 Kč do 700 Kč za měsíc plus výdaje na obědy, které činí kolem 25 Kč na den. V soukromých subjektech jde samozřejmě o částky pohybující se v řádech desítek tisíc. Ze zákona je však dané, že dítě v posledním ročníku školky nemusí platit školné, takže hradíme pouze obědy, což nám ušetří i několik tisíc korun ročně.

Než se nadějeme, dosáhne náš potomek věku 6 let a přijde den D aneb první školní den. Neměli bychom propadat panice, kterou se v nás snaží vyvolat média, která tvrdí, že se všechny pastelky zdražily o desítky procent, popřípadě nás posílají do německého příhraničí, kde se dalo v minulosti nakoupit relativně levněji, ovšem dnes díky rostoucímu kurzu Eura již tato varianta tak výhodná není.

V průměru stojí malý školák 500 až 3000 korun. Záleží, kde pomůcky nakoupíme. Hypermarkety nás lákají na velice nízké ceny, které jsou však vykompenzovány nižší kvalitou zboží. Fixy jsou od začátku vyschlé, pastelky se lámou, a také je nutné poznamenat, že zlevnění určitých výrobků nemusí být tak markantní oproti běžnému roku. Supermarkety nastavují původní cenu nepřirozeně vysoko a počítají s psychologickým efektem, který vystupuje v podobě 50% slevy. Další možností je nákup v menším papírnictví, kde se ovšem na začátku školního roku setkáme s frontami nervózních rodičů a o něco vyššími cenami. Na druhou stranu zde však nalezneme kvalitnější zboží a odbornější servis. Třetí variantou je nákup na internetu, kde můžeme malému školákovi pořídit pomůcky v určitém designu, který nemusí být k dostání v kamenných obchodech. Výhodou je nepřeberné množství zboží, které může být výrazně levnější než v kamenných obchodech. Určitou nevýhodou je existence poštovného, jež v dnešní době není zanedbatelnou finanční položkou, a nemožnost si zboží reálně ,,osahat“.

Výše investice tedy záleží pouze na nás a není třeba z tohoto jednorázového nákupu, který nemusí obsahovat sešity s kočičkou Hello Kitty, Harrym Potterem či panenkou Barbie, dělat takovou ,,kovbojku“, jak se nám snaží podsunout média a akční letáky. Navíc ne vždy je aktovka s populárním motivem skutečně ergonomicky tvarovaná a měli bychom se zamyslet, u čeho je třeba opravdu investovat do kvality (aktovka, psací stůl, židle) a na čem můžeme ušetřit. Dále je třeba uvědomit si, že valná část pomůcek může dítěti vydržet déle než jeden rok. Ve výsledku není tedy částka, kterou do dítěte investujeme při nástupu do školy, nijak závratná.

Za dobu povinné docházky našeho dítěte budeme platit mnoho dalších věcí, vedle nichž se nákup školních pomůcek stane zanedbatelným. Zmiňme kupříkladu kroužky, kurzy, lyžařské výcviky a školy v přírodě.

RADA OD NÁS: Vyčkejte na seznam pomůcek z dané školy, neboť učitelé mají často vlastní představy o vybavení žáčka (požadují přesně daný typ sešitu či typu psacího pera). Proto není moudré kupovat pomůcky s časovým předstihem. A další radou, kterou je třeba mít na paměti (a neplatí pouze pro nákup školních pomůcek), je nakupovat s rozumem!